Vlaams maritiem erfgoed gered in School voor Scheepsmodelbouw

22/02/2022

Eeuwenlang bepaalde de scheepsbouw het reilen en zeilen in het Oost-Vlaamse Baasrode, een dorp in een Scheldebocht. Na de sluiting van de twee werven daar in de jaren 1980 verrezen er een binnenvaartmuseum en begin deze eeuw de School voor Scheepsmodelbouw.

Wie zich geroepen voelt om in team historisch en wetenschappelijk verantwoorde scheepsmaquettes te leren bouwen, kan hier terecht. De lijst geïnteresseerden om het Vlaamse maritieme erfgoed veilig te stellen is lang. Welgeteld één van de maquettebouwers heeft een nautisch verleden. De anderen oefenen de meest uiteenlopende beroepen uit, van cipier over dokter tot bakker.

Zo’n scheepsmodel op schaal 1/10 of 1/20 bouwen is geen sinecure. De zonen leerden vroeger het ambacht van hun vader door te stelen met hun ogen. Plannen kwamen er niet aan te pas, hooguit sporadische notities. Nu is men vooral aangewezen op de talrijke maritieme schilderijen en gravures en vooral de contracten, akten of bestekken die de bouwers destijds notarieel liet vastleggen. Op basis daarvan werden later plannen getekend.

Baasrode legt zichzelf trouwens uiterste precisie op. Zowel qua boor-, schaaf- en draaitechnieken als de gebruikte materialen moet het volledige plaatje kloppen. Eik voor de scheepsromp, Siberische lariks voor de mast, koper voor het beslag, hennep voor de tuigage, perkal voor de zeilen … Restaureren doen ze ook, zoals die door muizen aangevreten Blankenbergse schuit of die mailboot onder aangekoekte nicotine uit een Brussels café.