Vincent Callebaut ontwerpt het Parijs van de toekomst

08/01/2015

Op vraag van het Parijse stadsbestuur ontwierp Vincent Callebaut Paris Smart City 2050, acht prototypes van ecotorens voor gemengd gebruik. Het project wil de klimaatopwarming tegengaan met innovatieve gebouwen die het stedelijk milieu verdichten en saneren, “voor een duurzame, compacte en verbonden stad”.

Om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 75% terug te dringen, nam de Franse hoofdstad architectenbureau Vincent Callebaut Architectures en het ingenieursbureau Setec onder de arm. De torens moeten volgens bioklimatologische normen worden opgetrokken, met innovaties die hernieuwbare en recupereerbare energie in kringloop opwekken en gebruiken. Zo zou de Montparnassetoren “een echt verticaal Central Park dat toegankelijk is voor het publiek” worden, van 58 verdiepingen, in het verlengde van het Luxemburgpark. In de stations, komen de Mangrovetorens: plantaardige torens die in hun eigen energie voorzien, met woningen, hotels en kantoren voor reizigers.

Fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen, bergingsreservoirs, moestuinbalkons, gemeenschappelijke moestuinen, batterijen van openbare liften met energieterugwinning, isolerende en biobrandstof producerende biogevels, de integratie van schone hernieuwbare energie zoals biomassa, methanisering, fotovoltaïsche, warmte- en windenergie zijn stuk voor stuk voorbeelden van nieuwe technieken ontwikkeld voor Paris Smart City 2050.

Vincent Callebaut studeerde op 23-jarige leeftijd af aan de Victor Horta Hogeschool voor Architectuur in Brussel. In 2001 won hij de Godecharleprijs voor beste Belgische belofte op architecturaal vlak met zijn project Elasticity: een volledig zelfvoorzienende stad van 50.000 inwoners onder water. In 2005 wijdde een Koreaanse uitgever een monografie aan de projecten van de architect. Met zijn tweede monografie, Archibiotics, werpt hij zich op als een van de pioniers inzake ‘kwalitatief hoogwaardige milieuvriendelijke architectuur’.