View from my window: da’s pas een hap frisse lucht!

04/06/2020

Tijdens haar quarantaine in haar flatje in Amsterdam kreeg de jonge Barbara Duriau, uit het Belgische Binche, het grandioze idee de Facebookgroep View from my window te lanceren.

De bedoeling was eenvoudig: de gebruikers van Facebook vragen het uitzicht vanuit hun venster te delen.

Ze is dol op reizen en wilde wel ‘s weten hoe de mensen elders in de wereld hun opsluiting beleven. Maar zelfs in haar stoutste dromen had ze een dergelijk enthousiasme niet verwacht. Een paradijselijke zonsondergang op een eiland, platteland in de mist, een onooglijk flatje in het stadscentrum … de foto’s stromen van overal binnen, zo ook de likes en de commentaren. Er worden banden gesmeed van Zuid-Afrika over Italië, India tot in België. Duizenden mensen gunden elkaar een blik op hun directe omgeving tijdens de quarantaine, een teken van samenzijn en verbondenheid. Zowaar een hap frisse lucht in deze op z’n zachtst gezegd bange tijden.

Sinds 23 maart hebben ongeveer 2 miljoen mensen zich aangesloten en honderden stuurden Barbara een bedankje. Zij en haar clubje vrijwilligers wensen dit initiatief een tweede leven toe, buiten de sociale media. Zo heeft ze een inzamelactie op het getouw gezet om alle foto’s op de pagina   te bundelen tot een tentoonstelling die de hele wereld afreist.