Verrukkelijk Brussel

10/02/2016

Belgisch bier, wafels en chocolade zijn alom gekend. Wat minder geweten is, is dat België een culinair paradijs is, met meer Michelin-sterren per inwoner dan Frankrijk en een eindeloze variëteit aan wereldkeukens en moderne gastronomie.

De hoofdstad, Brussel, ligt letterlijk en figuurlijk in het hart van dit alles. Schrijver van reisverhalen en fotograaf, Alison Cornford-Matheson, proefde niet minder dan 11 jaar haar weg door deze gastronomische stad en roemt Brussel als Europa’s nog onontdekte ‘Foodie Mecca’. Ze wil in haar nieuwe boek ‘The Foodie Guide to Brussels’ de Belgische en vooral Brusselse keuken de aandacht geven die ze, volgens haar, volop verdient.

"Ik heb altijd het gevoel gehad dat België een zeer ondergewaardeerde toeristische bestemming is," zegt Cornford-Matheson. "Een van de dingen die België voor mij zo bijzonder maakt, is het culinaire aanbod, maar niettemin praat niemand over Brussel of België als een gastronomische bestemming. De mensen die hier wonen weten het wel, maar mensen buiten België hebben werkelijk geen idee. Het aanbod is zo divers en dat maakt het voor mij zo bijzonder. In mijn boek wilde ik een manier vinden om al die geweldige informatie die bestaat te combineren, om het gemakkelijker te maken voor de mensen die hier wonen, maar ook voor toeristen. Ook zij zijn immers niet langer tevreden met de adressen die steeds herhaald worden in de reisgidsen."

Maar wat definieert nu de Belgische keuken? “Het is een beetje van alles gecombineerd”, stelt de auteur. “De culinaire scène in België gebruikt de beste invloeden en voorbeelden van de omringende landen en maakt er iets uniek Belgisch van. Belgische chefs tonen een grotere flexibiliteit bij het gebruiken van verschillende ingrediënten en technieken.”