Valduc-Thor, een milieuvriendelijke brouwerij

03/11/2022

Diep in het centrum van het land dat bekend staat om zijn bier ligt in een klein dorp een spannende, jonge, milieubewuste brouwerij. Het dorp is Thoremblais-Saint-Trond, en de brouwerij is Valduc-Thor.

Hoewel het brouwen van bier in België natuurlijk een lange traditie is, eeuwenlang zelfs, zag Valduc-Thor pas in 2016 het levenslicht nadat twee vrienden elkaar op de universiteit ontmoetten en samen een brouwavontuur begonnen.

Valduc-Thor ligt niet alleen op het kruispunt van België, het is ook waar het oude het nieuwe ontmoet. De brouwerij staat voor een combinatie van traditie -- daarom koos ze strategisch haar locatie "op een paar bierworpen" van de voormalige brouwerij Meurice-Hanquet -- en een moderne, sociale en ecologisch doordachte werkwijze.

De brouwerij is gunstig gelegen tegenover een boerderij, en de twee bedrijven zijn betrokken bij een soort kringloopeconomie. Hun residu wordt gevoerd aan het vee, waarvan de mest wordt gebruikt op de brouwgerstvelden in een naburig dorp. Waar mogelijk gebruiken ze Belgische producten in elke stap van de productie. Een echt lokaal Belgisch bier dus!

Niet alleen is het bedrijf zeer lokaal, de twee medeoprichters, bio-ingenieurs, hebben ervoor gezorgd dat de activiteiten van Valduc-Thor energiezuinig zijn, zozeer zelfs dat naast stappen als thermische isolatie en het gebruik van zonnepanelen, een slimme planning ervoor gezorgd heeft dat ze geen extra verwarming nodig hebben.

De volgende keer dat u zich tussen Namen en Waver bevindt, in het bijna letterlijke centrum van België, kunt u overwegen uw dorst te lessen bij deze eco-slimme brouwerij!