Trappistenbrouwerij van Rochefort heeft nu ook een blondje

15/10/2020

Op 3 km van het centrum van Rochefort ligt de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Remigius, gesticht in 1230, waar trappistenmonniken, cisterciënzers van de strenge observantie, samenleven. Ze is vooral bekend om haar brouwerij.

Het eigenlijke brouwen begint in 1900, zij het op beperkte schaal, voor zogeheten lokaal gebruik. Pas in 1952 gaat zowel de productie als de kwaliteit omhoog en het is wachten tot de jaren ’70 voor de brouwerij gemoderniseerd wordt. 65 jaar lang hielden de monniken, die de bekende trappisten van Rochefort produceren, zich aan de drie beroemde variëteiten. De drie gezusters, twee bruine en één amberkleurige, krijgen er een vierde zuster bij, een blonde dit keer.

In de jaren ’20 werd er al geëxperimenteerd met een sterk blond bier, de Extra, maar na amper enkele jaren werd de productie stopgezet. De nieuwe telg komt er precies een eeuw na dit eerste kortstondige experiment. Onder druk van het publiek besloten de paters werk te maken van een vierde trappist. Tot dan onderscheidden de drie klassiekers zich door de kleur van de kroonkurk,  rood, groen en blauw (de sterkste, ook wel La Merveilleuse genoemd), en door hun alcoholpercentage (6, 8 en 10). De nieuweling, met iets meer dan 8°, is te herkennen aan zijn kleur (violet, de kleur van de vriendschap) en zijn kroonkurk, waarop trots de abdijleuze prijkt: Curvata resurgo (Gebogen richt ik mij weer op). Maar het is maar de vraag of wie er zich aan te buiten gaat zich meteen weer opricht.