Tian Bao blijft ook in 2022 in Picardisch België

15/02/2022

Tian Bao (fonkelende ster), de oudste van de reuzenpanda’s die in België zijn geboren, blijft ook dit jaar in het dierenpark Pairi Daiza. De sympathieke beerachtige, wereldwijd uitgegroeid tot het symbool voor dieren in nood, werd in 2016 geboren in de zoo van Brugelette, bij Aat.

Volgens het beschermingsprogramma van de reuzenpanda’s zou hij naar China verhuizen wanneer hij vier werd. Maar door de pandemie werd zijn vertrek met een jaar uitgesteld. Het akkoord dat China Wildlife Conservation Association (CWCA) en Pairi Daizi nu hebben gesloten, bepaalt dat Tian Bao ook in 2022 nog in België blijft.

De pandatweeling, Bao Di en Bao Mei, zal van zijn moeder, Hoa Hoa, gescheiden worden en ondergebracht in een speciaal voor hem ontworpen ruimte. Die afzondering is nodig om de vrouwelijke panda tot voortplanting aan te zetten, want zolang ze bij haar kleintjes blijft voelt ze daar niks voor.

Reuzenpanda’s laten voortplanten is zelfs met assistentie een hele opgave. De wijfjes zijn amper één à drie dagen per jaar vruchtbaar, reken daarbij hun erg zwakke libido en het feit dat ze liefst alleen leven en je weet hoe lastig het zal zijn voor de dierenartsen om Hao Hao (lief) weer mama te laten worden. Duimen maar dat Pairi Daiza straks opnieuw een uiterst zeldzaam gebeuren mag aankondigen, zowel voor België als voor Europa.