Stukjes Belgische chocolade om van weg te smelten!

22/09/2022

Daar is de herfst. Waar kikker je meer van op dan van een heerlijk stuk chocolade … Belgische uiteraard? Voor het zevende jaar op rij verkoos restaurantgids Gault&Millau de drie beste chocolatiers van het land onder de 123 chocolatiers die deelnamen aan een blinde en objectieve degustatie.

Smaak en uiterlijk van de creaties bepaalden wie beste chocolatier van het jaar zou zijn. Daarbij komt dat dit jaar, zoals in veel andere domeinen, de duurzaamheid en herkomst van de cacaobonen tot de criteria zijn gaan behoren.

En de winnaar is?

We zijn in België, dus zijn er drie winnaars. In Vlaanderen is dat het Brugse label The Chocolate Line. 30 jaar al maakt Dominique Persoone van chocolade iets trendy’s en gedurfds, zoals zijn Apero-praline die smaakt naar passievrucht met vodkaparfum bewijst. Als pionier van het ‘van boom tot reep’-principe bezit hij zijn eigen cacaoplantages in Mexico en neemt hij het op voor de lokale boeren.

In Brussel viel de jury voor de pralines en tabletten van Herman Van Dender. Ook hij kiest zijn cacaobonen erg rigoureus uit. De kwaliteit van zijn chocolade heeft al grote chefs overtuigd, die hem gebruiken in hun desserts.

Tot slot de Waalse winnaar. In Bastenaken bereidt Pierre Plas topchocolade met een uitzonderlijke smaak. Zijn intense ganachesmaken, fruitige karamel en subtiele gevulde chocolade maakten het verschil.

En laat het niet bij die lekkernijen, er is nog zo veel andere Belgische kwaliteitschocolade te proeven.