Stapschoenen voor wandelvriendelijke Waalse gemeenten

11/10/2019

Het gaat de zachte weggebruiker duidelijk voor de wind. Toprestaurants hebben hun ster, koksmuts, garde of een getal als kwaliteitslabel, maar sinds 2018 krijgen gemeenten in Wallonië die de wandelaar verwennen een of meer stapschoenen als keurmerk. Wie verzamelt er het meest?

Sinds 2018 prijst het Waalse Gewest, samen met vzw Tous à pied, 45 Waalse wandelgemeenten aan. Zij hebben allemaal actie ondernomen die de zachte mobiliteit en de uitbouw van een netwerk van kleine lokale wegen ten goede komt. De wandelaar heeft er vaak de keuze uit meer dan 20 routes, in totaal goed voor ettelijke tientallen of soms ruim 100 kilometer aan uitstekend bewegwijzerde wandelpaden. Walcourt, Nassogne en Viroinval staan in de top 3, met de maximumscore van 4 stapschoenen. Ook Ohey doet het uitstekend, met 3 stuks. Daar doorkruist een Grote Routepad het grondgebied, wat extra aansluitingsmogelijkheden geeft, en zijn er ook themawandelroutes uitgezet.

 

Een Gouden Stapschoen beloont zelfs de ingrepen die het comfort en de veiligheid van voetgangers op lokale wegen vergroten. Dit jaar mocht Saint-Ghislain hem in ontvangst nemen. Voortaan kunnen kleuters en hun ouders daar langs een heraangelegd pad veilig naar school lopen, zonder dat ze gebruik hoeven te maken van de regionale wegen of dat auto’s massaal de schoolpoort blokkeren.

Probeer, als u mans genoeg bent, alle routes ‘s af te stappen. Een interactieve kaart met de 45 gemeenten voorkomt dat u van de rechte koers afdwaalt.

Zoek op de interactieve kaart de gelauwerde gemeenten en surf dan naar hun website. U vindt er de uitgezette wandelroutes. Let wel of u ze in het jachtseizoen (tussen 1.10 en 31.12) kunt belopen