Stadslandbouw op dak

10/04/2020

De slachthuissite van de Brusselse gemeente Anderlecht pakt uit met een wereldprimeur door diverse vernieuwende concepten te combineren, waaronder aquaponie.

NV Abattoir en BIGH exploiteren samen op de slachthuissite van Anderlecht Foodmet, een stadsboerderij van bijna 4.000 m². Allerlei groente- en fruitsoorten groeien in volle grond in een vernuftig aangelegde tuin bovenop het dak. Ze zijn bestemd voor lokale restaurants en Brusselse handelszaken. Maar de échte blikvanger, even verderop tegenover een heus veld van zonnepanelen, zijn de serres. Aan de ene kant tomatenplanten op een substraat, aan de andere jonge gestreepte zeebaarsjes in waterreservoirs. Beide vormen samen de essentiële bestanddelen van aquaponie, de combinatie van hydroponie en aquacultuur. Plantjes en vissen staan met elkaar in verbinding via een biologische filter. Naast schoon water voorziet die de vissen dagelijks van 5% extra zoetwater terwijl hetzelfde percentage aan natuurlijk verrijkt water als voedsel voor de planten terugvloeit.

Foodmet maakt voorts gebruik van circulaire energie, waarbij de warmte geproduceerd door de enorme koelkamers van de slagerijen en kleinhandels op de gelijkvloerse verdieping wordt hergebruikt. Dat geldt ook voor het regenwater dat valt op het dak van de serres.

En met de 6.000.000 platte daken in Brussel is er nog genoeg potentieel voor extra stadslandbouw.