Stadsboerderijen van ‘Belgische makelij’ op daken van Europa

20/06/2018

De Belgische start-up Peas & Love, in 2015 begonnen met een eerste moestuin op het dak van een Brussels winkelcentrum, geeft particulieren de kans een lap grond te huren waar ze hun eigen seizoensgroente en -fruit kunnen komen oogsten. Het concept slaat aan, want het kreeg al voet aan de grond in Parijs en mogelijk volgen ook andere Europese hoofdsteden.

U hebt geen groene vingers of niet genoeg plaats om uw groente en fruit te telen? Huur dan een lapje grond van stadsboerderijen Peas & Love voor de bescheiden som van 38 euro per maand voor 3 m². En daarna? Een landbouwingenieur houdt zich bezig met uw perceel en u ‘hoeft alleen maar’ uw biofruit en -groente te komen oogsten. Huurders krijgen ook de kans zelf hun producten te leren telen, bewaren en bereiden.

Op eenzelfde perceel kan je wel ruim 70 soorten telen. Sommige zijn welbekend, zoals sla, kool of aardbeien en andere, zoals Nieuw-Zeelandse spinazie of pimpernellen zijn origineler. Maar ook aromatische kruiden en bloemen. U kiest zelf welke soorten u op uw plekje wilt telen. De productie is 100% bio, dus geen pesticides, insecticiden of minerale input. En de planten komen uit plaatselijke biokwekerijen, waardoor de productie nauwgezet en strikt kan worden opgevolgd.

Gezien de enorme vraag naar dit concept wisten Peas & Love en zijn oprichter, Jean-Patrick Scheepers, moeiteloos potentiële investeerders, met name het fonds VC Otium Brands, te overtuigen de start-up voor 1,2 miljoen euro te investeren, terwijl hij destijds ‘voor gek werd verklaard’. Het jonge bedrijf is immers al neergestreken in Parijs en heeft sindsdien drie nieuwe moestuinen en 600 percelen in de twee Europese hoofdsteden aangelegd. En de Belgische ondernemer is niet van plan te stoppen nu hij zo goed op dreef is. Hij lonkt al naar andere Europese grootsteden: van Rijsel over Lyon naar Amsterdam, Londen en Berlijn. Peas & Love hoopt met zijn ambitieuze project binnen 5 jaar zowat 200 banen te creëren door definitief voet aan de grond te krijgen op de daken van Europa.