Stadsbibliotheek, parel aan de Mechelse kroon

26/08/2021

Van predikherenklooster omstreeks 1650, opvangtehuis voor arme bejaarden, hospitaal, kazerne tot Het Predikheren, de stadsbibliotheek van Mechelen en winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2020 van de Vlaamse overheid.

In 2010 kocht Mechelen het verwaarloosde stuk erfgoed aan om het te restaureren en herbestemmen volgens een gedurfd en hedendaags concept. Het project mag meer dan geslaagd heten. Historisch, architecturaal en maatschappelijk. Zo ademt het complex onverminderd zijn lange geschiedenis, zijn er onverwachte restauratiekeuzes gemaakt die enerzijds de verschillende tijdslagen door de eeuwen heen respecteren en anderzijds een subtiele 21e-eeuwse laag hebben toegevoegd en werd de functie van stadsbibliotheek tot slot verruimd tot een culturele, educatieve en zelfs gastronomische ontmoetingsplek voor buurt, stad en wereld.

 

Verschillende zones samen vormen de unieke en dynamische locatie van Het Predikheren. Loop de bibliotheek binnen door de hoofdingang naast het kerkportaal. De 18e-eeuwse kerk zelf, die nog op renovatie wacht, blijft leeg om optimaal dienst te doen als ruimte voor culturele activiteiten. Op de benedenverdieping verwent een sterrenchef fijnproevers in zijn gastronomisch restaurant en wie een snelle hap verkiest kan terecht in de koffiebar. Vergaderen, studeren en coworking kan op de eerste verdieping, met name in de oude stille kloosterbibliotheek. Dé kers op de taart is echter de bibliotheekcollectie op de imposante en reusachtige zolder.

In augustus 2021 is ze tijdens het IFLA-wereldcongres voor bibliotheken en informatie uitgeroepen tot een van de vijf beste openbare bibliotheken ter wereld.

Allen daarheen dus.