Schieve Kolos, het Belgisch-Oekraïense bier

16/05/2022

De Belgische steun aan Oekraïne krijgt een nieuw symbool: de Schieve Kolos, een bier vol strijdvaardigheid en hoop!

De Zennebrouwerij werkt al ettelijke jaren samen met brouwers uit de Oekraïense stad Lviv. Hun verhaal begon toen de Brusselse microbrouwerij een van hun bieren de naam Taras Boulba gaf, de naam van een Kozakkenheld. Daarmee trokken ze natuurlijk de aandacht van de Oekraïners. Er ontstond een vriendschap tussen de brouwers en in 2016 hielpen de Brusselaars zelfs bij het opzetten en inrichten van de microbrouwerij van hun vrienden in Oekraïne, die de naam Pravda Beer Theatre kreeg.

De Schieve Kolos, de nieuwste vrucht uit die samenwerking, zou gebrouwen worden in Brussel, met de hulp van een Oekraïense brouwer. De Oekraïense mannen werden echter onder de wapens geroepen en dus kwam er een Oekraïense dame naar Brussel om mee te helpen brouwen! Meer nog dan een reactie op de oorlog is het een manier om de Oekraïense cultuur in stand te houden. Naast de Schieve Kolos deelde brouwerij Pravda ook een van haar bierrecepten met brouwers over de hele wereld. Zo kan dat bier worden gebrouwen uit solidariteit met Oekraïne.

Waar kun je je aan verwachten als je de Schieve Kolos proeft? Het bier wordt gebrouwen op basis van 'zagrava', een Oekraïense hopsoort. Het heeft kruidige, aromatische accenten . De winsten uit de verkoop van het bier gaan integraal naar een humanitair fonds voor de voedselvoorziening voor vluchtelingen die naar Lviv komen. Ben je bierliefhebber of wil je gewoon je steun aan Oekraïne betuigen? Onthoud dan zeker de naam Schieve Kolos, het bier dat binnen enkele weken op de markt komt!