Rodenbach, 200 jaar oud en nog altijd even fris!

04/08/2021

Deze zomer viert de brouwerij in Roeselare haar tweehonderdjarig bestaan. Voor zowel België als het buitenland is Rodenbach, een topklassieker in het Belgische biergamma en wereldwijd een referentie qua roodbruine bieren, een waar genot.

Heel wat Belgen denken bij dit verrassende, verfrissende, mooie donkerrode bier terug aan een verblijf aan de kust. Wat doet de vakantieganger wanneer hij het station van Oostende buitenstapt en over de kaden wandelt? Hij zuigt zijn longen vol jodium, kijkt op van het gekrijs van de meeuwen en ziet de Mercator (het zeilschip en voormalige opleidingsschip van de marine) liggen. Dan kiest hij er een leuk terras uit waar hij grijze garnalen kan pellen met een lekkere Rodenbach erbij.

 

In 1821 sticht Alexander, samen met zijn zus en drie broers, in Roeselare brouwerij Rodenbach. Later heeft deze familie ook een belangrijk aandeel in de Belgische Revolutie van 1830 en in de eerste regering van het onafhankelijke België.

 

Terug naar onze nectar. Naast de zorgvuldig afgemeten zuurtegraad en zoetheid schuilt het geheim van dit uitzonderlijke bier vast in zijn lange rijping in de 294 eikenhouten foeders van de brouwerij, grote vaten van 3 à 4 meter hoog, waarvan het oudste 150 jaar is. Toch is de tweehonderdjarige nog altijd springlevend. De laatste jaren zijn er nieuwe varianten bij gekomen: naast de klassieke kan je ook de Rodenbach Vintage, Rodenbach Grand Cru of Alexander proeven.