Refugee Food Festival: vluchtelingen roeren in de potten van Brusselse restaurants

20/06/2018

Van 17 tot 21 juni vindt de tweede editie van het Refugee Food Festival plaats, waarbij Brusselse chef-koks hun restaurant even toevertrouwen aan collega’s op de vlucht. Een ontdekkingstocht voor onze smaakpapillen en betere integratiekansen voor vluchtelingen in onze samenleving.

Het Refugee Food Festival, opgestart door de vereniging Food Sweet Food samen met het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen, geeft beroepskoks die hun land, zoals Syrië, Tsjetsjenië of  Iran, moesten ontvluchten de kans in deze zeven Brusselse restaurants te gaan koken: Caberdouche, Chez Franz, Le Mess, Hortense & Humus, Racines, Le Local, Chez Richard. Die willen naast de keuken uit de respectieve landen promoten de integratie van vluchtelingen bij ons onder de aandacht brengen.

Voor Marine Mandrila en Louis Martin, die in 2016 de vereniging hebben opgericht, werkt het project als een bindmiddel. ‘Het brengt burgers en vluchtelingen bijeen rond een positieve culturele ervaring: het pure genot van een heerlijke maaltijd bereiden en van lekker eten genieten’, legt Vincent Cochetel, directeur van het bureau Europa van het HCR[1], uit. Professioneel zijn die maaltijden een springplank voor de koks op de vlucht, maar vooral een smakelijke gelegenheid om samen een vreemde keuken te ontdekken.

Past de Brusselse editie niet in uw agenda, weet dan dat het festival tussen 12 en 30 juni nog in 13 andere steden loopt (Amsterdam, Athene, Bologne, Bordeaux, Kaapstad, Lyon, Madrid, Marseille, New York, Parijs, Rijsel, San Francisco en Straatsburg). Nadere info over het programma staat op refugeefoodfestival.com.