Oude steengroeve ten noorden van Brussel herbebost

13/08/2020

Wie natuurreservaat zegt, denkt niet meteen aan Brussel. Nochtans ligt er ten noorden van de hoofdstad, deels in Jette en deels in Ganshoren, een ruim 120 ha groot landelijk bosgebied: natuurreservaat Poelbos.

Monniken van de abdij van Dielegem plantten bomen, beuken en eiken, op de plek waar ooit een kalksteengroeve lag die door telkens nieuwe overstromingen niet langer werd geëxploiteerd. De kwaliteitssteen uit de groeve was niet alleen gebruikt voor de kloostergebouwen maar ook voor de bouw van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal en het Coudenbergpaleis. Samen met het Laarbeek- en Dielegembos, het Koning Boudewijnpark en de moerassen van Jette en Ganshoren maakt Poelbos in de Molenbeekvallei deel uit van een uitgestrekte groenzone die wordt beheerd door Leefmilieu Brussel BIM.

Poelbos heeft een uitzonderlijke fauna en flora. De wandelaar die boft, kruist het pad van een ijsvogel of ringslang. Andere troeven zijn het hopveld, de Gallo-Romeinse villa, bijentuin, kinderboerderij en uiteraard de abdijruïne, waarvan alleen de abtwoning de tand des tijds en de geschiedenis heeft doorstaan.

Nadere praktische info op de website .