Op zoek naar de wortels van Largo Winch

06/04/2021

Jean Van Hamme, geboren op 16 januari 1939 in Brussel, studeert af als ingenieur aan de prestigieuze Handelsschool Solvay en bekleedt een hoge functie bij Philips België. In 1976 maakt hij een carrièreswitch en zet hij zich aan het schrijven. Tussen 1977 en 1980 schrijft hij romans in de reeks Largo Winch, uitgegeven door Mercure de France.

In 1977 start hij met tekenaar Grzegorz Rosinski de reeks Thorgal en in 1984 met tekenaar William Vance de reeks XIII, geïnspireerd op de roman The Bourne Identity van Robert Ludlum. In 1990 ten slotte duikt Largo Winch op, een bewerking van zijn eigen romans. De drie reeksen scoren uitstekend in de Frans-Belgische strip.

In het zopas bij uitgeverij Dupuis verschenen La Fortune des Winczlav buigt deze krasse en fijn uitgedoste tachtiger zich over zijn held uit 1976, maar nu trekt hij de sporen van zijn voorouders na. De mythe rond de meest welgestelde stripfiguur op aarde vindt zijn oorsprong in de Balkan in 1848, toen daar volop een boerenrevolte woedde. Van Hamme maakt van het tumult gebruik om zijn held, Vanko Winczlav, midden in het geweld te storten dat losbarst op het Servische platteland. De dokter houdt zich schuil in de bergen, wordt verraden en moet op de vlucht voor de Turkse soldaten. Na zijn tocht door Europa, gaat hij scheep naar de Nieuwe Wereld en ontdekt hij New York. Hij maakt er de Burgeroorlog, de Indianenoorlogen en de ontginning van de eerste olievelden mee. Voor deze driedelige saga werkt hij ook succesvol samen met de bekende tekenaar Philippe Berthet.