Op weg naar de trappistenabdijen van Wallonië

09/07/2020

Voor ervaren stappers is een 290 km lang wandeltraject uitgezet dat Chimay, Rochefort en Orval met elkaar verbindt. Drie abdijen die bekend zijn om hun trappistenbieren.

De vereniging Grote Routepaden biedt stappers een netwerk van ruim 5.000 km wandelwegen aan. Sommige uitgestippelde trajecten van hooguit 25 km in Wallonië en Brussel zijn beter geschikt voor gezinnen of als uitstap voor enkele uren. En dan is er het grote routepad dat de enige drie Waalse cisterciënzerabdijen verbindt waar trappist wordt gebrouwen.  Het neusje van de zalm met zijn in totaal 290 km wandelplezier.

Deze route is opgesplitst in twee trajecten. Het eerste loopt 174 km van de abdij van Scourmont in Chimay naar de abdij Notre- Dame de Saint-Remy in Rochefort. Na een stevig natje en droogje (met mate als u bezwijkt voor trappist) rest er u nog maar 116 km tot aan de abdij van Orval.

Los van het ‘buitengewone’ wandeltraject dat ze met elkaar verbindt, zijn deze drie abdijen ook niet te missen culturele hoogtepunten (ongeacht hoe u er naartoe komt). Ontdek naast de wereldbekende bieren de andere culinaire lekkernijen van de monniken, zoals de uitstekende kazen. Voor sommigen is het een plek van spiritualiteit en bezinning over architectuur.