Onze papieren helden lopen de straat op

10/08/2021

Zodra de bezoeker het station Brussel-Zuid verlaat, valt hem de draaiende neonreclame van Kuifje en Bobbie op het dak van een gebouw op. Dat is nog maar een voorsmaakje; in de straten van Brussel kan de wandelaar niet naast onze striphelden kijken. Dezelfde kunstzinnige taferelen vind je trouwens in nog andere Belgische steden.

 

Brussel schenkt met haar zestigtal muurschilderingen bijzondere aandacht aan de rijke Belgische striptraditie. Tegelijk vertellen ze, verspreid over de centrumstraten, de geschiedenis van de wijk. Naast de muurschilderingen zijn er de standbeelden. Het eerste, Guust Flater, werd op 100 m van het stripmuseum opgericht voor Franquin. Andere volgden.

Als u aan de Noordzee in Middelkerke de fraaie dijk neemt naar Westende kunt u onze striphelden in brons bewonderen : Jerom, Jommeke, Nero, … . Sinds 1997 onthult badplaats Middelkerke jaarlijks een nieuw beeld. 

In de jaren ’80 richtte Charleroi voor het eerst de schijnwerpers op de stripfiguren die er zijn ontstaan of uitgegeven, met een standbeeld: de Marsupilami, Robbedoes, Kwabbernoot, Spip, Natasja en vele anderen. Ook twee metrohaltes staan in het teken van de 9e kunst.

Kuifje, de smurfen, Natasja, Bollie & Billie, Nero, Guust Flaters, de Marsupilami, Rik Ringers, Blake en Mortimer, Yoko Tsuno, Lucky Luke … ongelooflijk dat de wieg van zoveel striphelden in België stond.