Onverwachte archeologische vondst in abdij van Orval

19/06/2020

Archeologen legden een 16e-eeuwse gang in prachtige gele steen met gebeeldhouwde kapitelen bloot.

De abdij van Orval vond de lockdown het gepaste moment voor ingrijpende werkzaamheden. Zo stootte een graafmachine veeleer toevallig op een vergeten abdijvleugel die in 1637 door een brand was verwoest. Architect Eric Hanse vermoedt dat er kopiisten aan de slag waren: ‘Heel waarschijnlijk bevond zich daar het scriptorium, omdat de stookruimte vlakbij lag, en ’s winters moesten ze de inkt opwarmen om hem niet te laten bevriezen.’

De bezoekers zijn tevreden dat ze opnieuw terechtkunnen op de abdijsite, waarvan de oudste sporen dateren uit de 12e eeuw, toen de eerste cisterciënzers zich in Orval kwamen vestigen. Vandaag kan je er nog altijd op retraite, maar het is vooral een magische trekpleister in de provincie Luxemburg. Zoals de Mathildebron in het dal, waar een weduwe uit onoplettendheid haar trouwring in had laten vallen. Ze smeekte God om hulp. Aanstonds dook er uit het water een forel op met het kostbare kleinood in zijn bek.

Sommigen komen ook af op de culinaire specialiteiten die de monniken maken. Naast haar kaas is Orval  bekend om haar bier (uiteraard gesymboliseerd door de forel). Sterk aanbevolen als trappistenbier, met zijn typische complexe en fruitige smaak, waarvan de hele wereld de harmonie tussen rondheid en bitterheid op prijst stelt.