Nu ‘s geen chocolade of bier, maar graftombes

03/05/2019

Begraafplaatsen van Laken en Elsene op Europese Begraafplaatsenroute

Onze historische stadscentra, imposante klassieke en moderne bouwwerken, natuurrijkdom op een relatief kleine oppervlakte, topgastronomie … blijven toeristen van heinde en verre lokken. Toch zoeken reislustigen almaar vaker andere bezienswaardigheden en ervaringen op. Ook naast de platgetreden paden valt er nog ongemeen veel boeiends te ontdekken.

Zoals het rijke, opmerkelijke maar vrijwel onbekende funeraire erfgoed, de persoonlijkheden, vegetatie en biodiversiteit op begraafplaatsen wereldwijd. De Raad van Europa heeft alvast een Europese Begraafplaatsenroute uitgestippeld, waar zogeheten necrotoeristen hun hart kunnen ophalen. Momenteel zijn er al 63 in 50 steden in 20 Europese landen aangesloten bij het project.

Nu ligt ook het kerkhof van Laken in Brussel langs de route, de oudste begraafplaats van de hoofdstad en de laatste van het parochiale type, dus bewaard gebleven op de oorspronkelijke locatie rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Veel Belgische aristocraten, politici, kunstenaars, filosofen en wetenschappers kozen er hun laatste rustplaats, in navolging van de Belgische vorsten en naaste leden van de koninklijke familie in de crypte van de nabijgelegen kerk.

Of de begraafplaats van Elsene, bekend om haar architectuur, iconografie en het aantal artistieke, wetenschappelijke, politieke en militaire figuren dat er rust. De vele grafbeelden in steen, marmer of brons vertegenwoordigen goed ons Belgische sculpturale erfgoed, van neoclassicisme tot expressionisme.