Nieuwe telg in gamma Chouffe-bieren
Omstreeks 1980 kregen twee zwagers het idee voor de aardigheid in hun Ardense dorpje Achouffe, bij Houffalize, een speciaalbier te brouwen. De povere 49 l van toen zijn opgelopen tot jaarlijks zeker meer dan 25.000.000 l nu, verdeeld over 6 permanente Chouffebieren. Wordt nr. 7 van Brasserie d’Achouffe ook een blijvertje?
Het ging België biergewijs in die periode niet zo voor de wind. Het aantal brouwerijen was sterk teruggelopen; Wallonië telde er van de 100 amper 24. Tot Brasserie d’Achouffe verrees, eerst schuchter in de garage van schoonmama en daarna in een leegstaande boerderij in de buurt. Met wat samengeraapt materiaal verkochten de zwagers alleen flessen van 75 cl, met de kenmerkende kabouter op het etiket. De Nederlanders, die talrijk van de toeristische troeven in de streek kwamen genieten, namen er meer van mee naar huis dan dat er in België van werden verkocht.
Met de jaren steeg de productie sterk en breidde de familie kabouters aanzienlijk uit. Elk sierde zijn eigen Chouffe. Vandaag wordt Chouffe naar 53 landen uitgevoerd, over alle continenten! 75% van de productie is bestemd voor export. Wereldwijd een echt succesverhaal dus. In 2006 nam brouwerij Duvel-Moortgat Achouffe over om zijn assortiment en afzetgebied te diversifiëren. Frankrijk ging plat voor Chouffe, beter geschikt als vatbier dan het eigen flessenmerk Duvel.
Nu maar hopen dat de nieuweling, het lichtere blondje Chouffe, de permanente nr. 7 in het rijke assortiment van Brasserie d’Achouffe wordt.