Nieuw Michelin-sterren record voor België

24/11/2014

In de nieuwe Michelingids België en Luxemburg 2015 prijken dit jaar 137 sterrenrestaurants. Dat zijn er vijf meer dan in 2014, wat toen al een record was. Tien Belgische restaurants krijgen voor het eerst een ster.

De drie Belgische driesterrenrestaurants, Hof van Cleve (Kruishoutem), De Karmeliet (Brugge) en Hertog Jan (Zedelgem), blijven hun topvermelding behouden. De categorie met tweesterrenrestaurants blijft ongewijzigd: geen nieuwkomers, maar ook geen afvallers. De grootste wijzigingen vinden plaats bij de restaurants met één ster: zes afvallers en tien nieuwe vermeldingen.

De nieuwkomers zijn ‘The Jane’ (Antwerpen) van driesterrenchef Sergio Herman, ‘Publiek’ (Gent) van Flemish Foody Olly Ceulenaer, D’oude Pastorie (Lochristi), Philippe Meyers (Eigenbrakel), Le Monde est Petit (Etterbeek), Le Pigeon Noir (Ukkel), Da Mimmo (Sint-Lambrechts-Woluwe), Aux petits oignons (Geldenaken), Héliport Brasserie (Luik) en Les Pieds dans le Plat (Hotton).

Koks die de lokale keuken in de vingers hebben vallen in de smaak. Michael Ellis, internationaal directeur van de gids, zegt dat de no-nonsense productkeuken springlevend is. "Er wordt opnieuw gekozen om uitmuntende producten voor zich te laten spreken zonder onnodige bewerkingen, de chefs gaan voor generositeit en rijke smaken zonder al te veel poespas. Kortom: ze gaan back to basics".

De gids beloont eveneens 159 Bib Gourmand restaurants. Voorwaarde om daarvoor in aanmerking te komen is een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler. Elk jaar groeit het aantal zaken met een Bib Gourmand, dit jaar zijn er maar liefst 34 nieuwkomers.