Nieuw leven in Pairi Daiza

03/06/2016

In het dierenpark Pairi Daiza is reuzenpanda Hao Hao bevallen van haar eerste jong, een mannetje. De eerste contacten tussen moeder en kind zijn alvast uitstekend verlopen.

Eric Domb, de oprichter en directeur van Pairi Daiza, toonde zich op een persconferentie zichtbaar opgetogen over de heuglijke gebeurtenis. Hij bedankte uitvoerig en uitdrukkelijk de Chinese experten, de dierenverzorgers, en in het bijzonder ook dierenarts Tim Bouts van UGent.

Volgens laatstgenoemde was het lang onduidelijk of Hao Hao effectief zwanger was. Ze kreeg verscheidene malen zaad toegediend van Xing Hui, de mannetjespanda in Pairi Daiza. De bevruchtingspoging half februari bleek succesvol te zijn. Nadien konden de verzorgers uit een aantal gedragsveranderingen opmaken dat Hao Hao een jong verwachtte.

Moeder en kind blijven voorlopig samen in het verzorgingscentrum. Het is nog niet bekend wanneer het grote publiek hen te zien zal krijgen. De kleine panda zal gedurende vier jaar in het dierenpark Pairi Daiza verblijven, voordat hij naar China gebracht wordt.

Thans leven er wereldwijd minder dan 2.000 reuzenpanda’s in het wild. Elke geboorte is dan ook cruciaal voor het behoud van de soort. België is na Oostenrijk en Spanje nog maar het derde land in Europa dat de geboorte van een reuzepanda mag verwelkomen.