Natuurbehoud in Geopark Famenne-Ardenne

07/11/2019

Het zuiden van België kan bogen op een geopark dat erkend is door de Unesco. Meer bepaald om Geopark Famenne-Ardenne, 911 km² groot, dat zich uitstrekt over de valleien van de Lesse, de Lomme en de Ourthe.

Wat is dat precies, een geopark met het Unesco-label?

Dat is grondgebied waarvan het internationaal waardevolle geologische erfgoed toeristisch én wetenschappelijk wordt gevaloriseerd. België pioniert in de stratigrafische wetenschappen, de studie van de verschillende opeenvolgende aardlagen. De site wordt duurzaam beheerd, door de natuur te beschermen en het publiek te winnen voor natuurbehoud. Er worden milieuvriendelijke praktijken ontwikkeld om hernieuwbare energie en ‘groen toerisme’ te stimuleren.

De Famenne-Ardenne heeft daarvoor alles in huis. Het is een van de streken in Europa waar karstverschijnselen het vaakst optreden door oplossing van kalksteen en waar grondwater holten uitspoelt. Je vindt er inderdaad tal van merkwaardige grotten, in Han, Rochefort en Hotton. Bovengronds lokken de biologisch diverse kalkgraslanden en het goedbewaarde en -gerestaureerde bouwkundig erfgoed de toeristen.

De acht gemeenten (Beauraing, Wellin, Rochefort, Tellin, Marche-en-Famenne, Nassogne, Hotton en Durbuy) bieden een mix van natuurgebieden, cultuurplekken en een rijke waaier aan lokale producten, zoals de trappist van Rochefort.

Ga meteen zelf ‘s kijken!