Ms Marvel, een moslimheldin met een Belgische toets

09/06/2022

De twee jonge Belgische regisseurs en producenten Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn nauw betrokken bij de nieuwe Marvelreeks van de Disneystudio’s. Zij leverden de eerste moslimsuperheldin af.

Begin juni brengen de Hollywoodstudio’s een nieuwe zesdelige reeks uit: Ms Marvel. Dit keer is het hoofdpersonage Kamala Khan of Ms Marvel, de allereerste moslimsuperheldin van Pakistaanse afkomst.

Adil El Arbi en Bilall Fallah drukten een sterke stempel op deze nieuwe zesdelige reeks. Zo regisseerden ze de eerste en de laatste episode en waren ze tegelijk uitvoerend producenten van de hele reeks. Ze konden dus de stijl bepalen en met de andere producenten meedoen aan de castings, waardoor ze de gewenste sfeer konden creëren.

Ms Marvel gaat over een jonge vrouw uit Jersey City, aan de oostkust van de Verenigde Staten, die van gedaante en uitzicht kan veranderen. Ze wordt gespeeld door de amper 19-jarige actrice Iman Vellani.

In dit Marveluniversum is de rol van superhelden en superslechteriken meestal geïnspireerd op mannelijke personages uit de westerse cultuur. El Arbi en Fallah zijn bijzonder trots dat ze nu een moslimheldin naar voren hebben geschoven. Hoewel beide regisseurs zich verzetten tegen bekeringsijver hopen ze dat dit verhaal dat universele waarden wil uitdragen, de ruimdenkendheid kan stimuleren.

Te volgen op het Disney+-streamingplatform.