Mort Subite gaat internationaal

21/12/2017

Mort Subite is een Belgisch lambiekbier van spontane gisting dat zijn naam kreeg van "À la mort subite", een typisch Brussels café aan de Warmoesberg, dat oorspronkelijk werd uitgebaat door Théophile Vossen, die het bier uitvond. Tegenwoordig wordt het gebrouwen door Brouwerij Mort Subite in Kobbegem, in Vlaams Brabant.

Deze brouwerij behoort tot de Belgische brouwerijgroep Alken-Maes, die zelf deel uitmaakt van de Heineken-groep. De Nederlandse brouwerij Heineken heeft nu het plan opgevat om "Mort Subite" als internationaal merk te promoten, zoals ze drie jaar geleden al met het Belgische abdijbier Affligem deed. De op een na grootste brouwerij ter wereld zal dus haar distributiegebied uitbreiden tot alle landen waar ze actief is: de hele wereld, op enkele uitzonderingen na. Heineken rekent op een verdubbeling van de omzet van Mort Subite tegen 2021. De eerste gebieden waar Mort Subite binnenkort wordt verkocht, zijn Singapore en de rest van Azië, Amerika en een groot deel van Europa.

Kriek Mort Subite is eigenlijk een mengeling van jonge lambiek en oudere lambiek, waaraan Belgische verse krieken uit Tienen worden toegevoegd. Het bier rijpt vervolgens minstens 5 maanden in eikenhouten vaten. Het is een fris bier met een laag alcoholgehalte en een mooie felrode kleur. Het heeft een friszure smaak die doet denken aan lambiek en verse krieken. Hoewel dit de bekendste is, worden in de brouwerij nog vijf andere biersoorten gebrouwen: Mort Subite Original Gueuze, gerijpt in eikenhouten vaten en opnieuw gegist in flessen, met een koperachtige kleur en een zoetzure, pittige smaak, Mort Subite Natural Oude Gueuze, een evenwichtige mengeling van (minstens 3 jaar) oude lambiek en jonge lambiek gerijpt in eikenhouten vaten, Mort Subite Xtreme Kriek, met een fruitige kriekensmaak, Mort Subite Xtreme Framboise, met een uitgesproken fruitige frambozensmaak, en Mort Subite Witte Lambic, een mengeling van jonge lambiek met fruitig witbier.