Marie Siska bakt al 100 jaar wafels

10/07/2019

In 1919 startten Marie Siska (1881-1948) en haar Nederlandse ondernemende echtgenoot Petrus Dossche een wafelhuis in de Zoutelaan in Knokke, hoewel de wafelgeschiedenis in de familie teruggaat tot 1882. Vandaag, precies 100 jaar later, is het uitgegroeid tot een moderne tearoom, restaurant en hotel ineen. Sinds 1987 verzekert de derde generatie Dossche het legendarische instituut succes en de vierde draait al volop mee. Marie Siska kan gerust zijn.

Tot buiten de landsgrenzen wordt het huisgerecht de hemel in geprezen. Op drukke zomerdagen loopt het debiet makkelijk op tot 1.000 stuks per dag. Het gebak is dan ook van meet af aan van hoogstaande kwaliteit. En sinds Stefan Dossche investeerde in een gloednieuwe bakkerij is die er nog aanzienlijk op vooruitgegaan. Aan het geheime deegrecept is niet geraakt en ook de originele wafelijzers uit 1919, gegoten door een smid uit de familie, zijn nog altijd in gebruik.

 

Iedereen vindt vroeg of laat de weg naar de lekkere zaak: de gewone man, ministers, parlementsleden tot de groten der aarde toe. Ter gelegenheid van hun optreden in het nabijgelegen casino hebben Gilbert Bécaud, Josephine Baker, Ava Gardner, Paul Anka, The Platters ... een ommetje gemaakt langs Marie Siska. Of kunstenaars als René Magritte, Henri-Victor Wolvens of het Amerikaanse icoon Keith Haring. Koning Leopold III had er zelfs zijn eigen tafeltje.

 

De onnoemelijk veel lucratieve aanbiedingen om de zaak over te laten, heeft de familie Dossche systematisch afgewezen.