Margaux Balemans, verkozen tot beste sommelier van België
Margaux Balemans, wijnkelner van sterrenrestaurant Le Grand Verre in Durbuy, is uitgeroepen tot beste sommelier van België 2024.
![](https://focusonbelgium.be/sites/default/files/styles/big_article_image/public/sommelier_pixabay.png?itok=4FMAnEQx)
Een goede wijnkelner beheert de kelder en heeft een prima reukzin en gehemelte om optimaal de aroma’s en smaak waar te nemen van de diverse wijnen die hij met al hun merites zal aanprijzen aan de gasten van een toprestaurant.
Elk jaar organiseert de Belgische Sommeliersgilde een wedstrijd waarop de Beste Sommelier van België wordt verkozen, een titel die sinds dit jaar officieel is beschermd en als enige wordt erkend, zowel in België als in het buitenland. Dit jaar beklom Margaux Balemans het hoogste trapje van het podium.
Deze 24-jarige sommelier uit Vosselaar (in de provincie Antwerpen) vertoont momenteel haar kunsten in sterrenrestaurant Le Grand Verre in Durbuy, geleid door chef Wout Bru. Ze eindigde vóór Vincent Pharazijn van De Jonkman in Brugge en Elizio Masson van Hof van Cleve in Kruisem.
Eerder dit jaar behaalde Margaux Balemans ook de Young Sommelier Award of Excellence. Ze slaagde voor de opleiding wijnkelner aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge en werd tweede in de wedstrijd Beste Junior Sommelier van België 2020. Ze richtte mee de Wijnbrigade op en bedacht Verwijn Jezelf, een ludiek spel om wijnkennis toegankelijk te maken voor de liefhebbers.
Een sommelier kan de prijs maar één keer in zijn carrière winnen. Voor het eerst gaat hij nu naar een vrouw.