Lynx opgedoken in de Ardennen

11/09/2020

Loopt na de wolf de lynx opnieuw in België rond? De bedreigde soort was nochtans sinds honderden jaren verdwenen in onze streken. a

Tot nu toe leken alleen enkele meldingen, gedaan in de voorbije twintig jaar, de aanwezigheid van de katachtige in het zuiden van het land te bevestigen. Maar nu bestaat er daarover geen twijfel meer. Immers, op 27 augustus ll. legde een wildcamera een exemplaar op beeld vast, in de Semoisvallei. Het is zonneklaar over welke diersoort het hier gaat, met zijn grote gepluimde oren, zijn gevlekte vacht en lange poten. Nooit was het dier, door zijn schuwheid ‘het woudspook’ genoemd, gefotografeerd. Voortaan is dat anders. De soort was uitgestorven in West-Europa maar in Frankrijk en Duitsland zijn er herintroductieprojecten geweest.

Het roofdier verschalkt met gemak reeën, maar neemt ook vrede met kleinere prooien (hazen, woelmuizen …), het loert bij het jagen. Zijn onopvallendheid is zijn sterkste troef, zodat de mens hem weinig te zien krijgt. Die heeft trouwens niks van hem te vrezen. De herintroductie van de lynx in onze streken stuit nochtans op een obstakel: hij heeft een enorm territorium van 1.000 km² nodig. Daarbij leeft Europa’s grootste katachtige solitair. Hij duldt geen soortgenoten in zijn buurt en leidt een verborgen leven. Als er zich al lynxen bij ons vestigen, dan noodgedwongen in kleinere aantallen dan de wolven.