Louvain-La-Neuve blaast 50 kaarsjes uit

05/02/2021

50 jaar geleden, op 2 februari 1970, werd de eerste steen gelegd van wat Louvain-La-Neuve zou worden. In de stad zijn nog altijd de meeste faculteiten van de Franstalige Université catholique de Louvain gevestigd, maar ook meer dan dat.

De opening van het eerste academiejaar vond plaats op 20 oktober 1972. Tegelijk met de nieuwe stad werd het eerste wetenschapspark in België aangelegd. Uitermate uitzonderlijk in die dagen: voetgangers waren er van meet af aan heer en meester; de auto’s en treinen moesten ondergronds.

Volwaardige stad

Je dacht misschien dat deze Waals-Brabantse deelgemeente van Ottignies haar roeping als universiteitsstad zo innig zou vervullen dat ze een getto zou worden waar alleen studenten en professoren wonen, verlaten van vrijdagavond tot maandagochtend. De eerste jaren was dat inderdaad zo, maar geleidelijk groeide de stad uit tot een levendige plek, met haar muurschilderingen, standbeelden, handelszaken, evenementenzalen, musea, cafés en restaurants voor een divers publiek van allerlei leeftijden.

Louvain-La-Neuve telt momenteel bijna 25.000 studenten, waarvan ongeveer 1/5 uit het buitenland.