Laurence De Smet is eerste vrouwelijke Eerste Kok van België 2025
Haar gevoel voor perfectionisme en twee maanden van intensieve voorbereiding bezorgden souschef Laurence De Smet (24) van tweesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruisem de overwinning op de culinaire meesterschapswedstrijd Eerste Kok van België 2025 in Gent. Als eerste vrouw ooit.

Begin 2024 wist Laurence dat ze het op de finale van de prestigieuze kookwedstrijd Eerste Kok van België 2025 in november moest opnemen tegen vier andere topkandidaten van de Belgische gastronomie. De jury, bestaande uit de sterrenchefs van Zilte in Antwerpen en La Paix in Anderlecht, keken scherp toe hoe de finalisten de drie opgelegde gerechten tot gastronomische kunststukjes zouden bereiden. Eerst kwam het voorgerecht van pijlinktvisjes, algenflan en een kreeftenvinaigrette, dan het hoofdgerecht van Belgische varkensrug met gevulde kool en een saus naar keuze en tot slot het dessert van crêpe soufflée met citrusvruchten. Laurence, met de hulp van haar keukencommis Marcus Van Wonterghem, wist de jury te overtuigen door haar technische perfectie, geraffineerde smaakbalans en oog voor detail.
Editie 2025 van Eerste Kok van België is een primeur in die zin dat voor het eerst de zege naar een vrouw gaat. Alhoewel meteen moet worden onderstreept dat het talent en niet het geslacht bepaalt wie de lauweren oogst. De wedstrijd werd in 1952 opgericht door vzw Club Prosper Montagné (°1865 - †1948), genoemd naar de beroemde Franse keukenchef wiens bourgondische levensmotto was: ‘Koken, da’s mijn leven.’.