La Marlouf, een Marokkaanse blonde Made in Belgium

20/11/2020

Voor bier moet je uiteraard in België zijn. Ook voor La Marlouf, een Marokkaanse blonde tripel van 8° gearomatiseerd met oranjebloesem.

In 1998 kwam de toen 19-jarige Yassine Kouysse vanuit zijn woonplaats in het Marokkaanse Meknès, en na een busreis van twee dagen, aan in Brussel om er architectuur te studeren. Op z’n 43e was hij de al dan niet flauwe clichés over Marokkanen, Marokko en zijn cultuur een beetje beu gehoord. Hij ging op zoek naar een project dat Belgen en Marokkanen écht zou kunnen verbinden en kreeg een geniale inval. Want waar kom je bij ons al snel bij uit? Jawel, bij bier.  

 

Meteen gooit hij er een kwinkslag tegenaan door zijn unieke bierrecept La Marlouf te dopen. Een weinig vleiende benaming voor Marokkanen, maar bewust een lichtjes provocerende keuze, die getuigt van de typische zwanze die deze Brusselaar zich intussen eigen heeft gemaakt. Er volgt niet het minste zweempje van controverse. Integendeel, zijn vrienden in België, Marokko en elders en de beste Belgische bierwinkels en delicatessenzaken blijken even gecharmeerd als hij door de naam en de kwaliteit van de zachte, smakelijke, bloemige Marlouf, met zijn lange afdronk, maar pittige karakter. Zelfs een sterrenrestaurant zet het op de kaart! Dit biertje gaat perfect als aperitief, maar drinkt evengoed heerlijk weg bij een lekker stoofpotje of kruidig gerecht.

 

De lovende commentaren hebben Yassine alvast aan het dromen gezet. Want waarom op termijn geen eigen brouwerij beginnen die zich specialiseert in tripels met de meest gedurfde namen, zoals Macaroni, Fransquillon of Flamoutche?