Kuifje brengt astronomische bedragen op

03/12/2020

Veilinghuis Daniel Maghen kondigde aan dat een tekening van Kuifje en kapitein Haddock in de ruimte voor 145.000 euro is verkocht.

Het is een zwart-wittekening in Oost-Indische inkt en waterverf die Hergé in 1952 heeft gemaakt voor een puzzel. De twee kompanen worden afgebeeld in de ruimte. Kuifje, staande op de flank van de bekende raket uit het album Mannen op de Maan houdt de kapitein, die dreigt in het immense heelal te verdwijnen, vast aan een touw.

Twee Kuifjesavonturen zijn gewijd aan de verovering van de ruimte. Het eerste, Raket naar de Maan, uit 1952, vertelt over de voorbereiding van de missie. Het tweede deel, in 1954 verschenen als het album Mannen op de Maan, speelt zich af in de ruimte en op de maanbodem. Apotheose is de rondwandeling van de helden op onze satelliet, 15 jaar voor de prestatie van Armstrong. Leuk detail: Bobbie is er ook al bij en draagt een ruimtepak op maat.

Als het bedrag van deze veiling al doet dromen, in 2015 ging een buitentekstplaat (groot formaat en zonder tekst) in potlood en waterverf uit Kuifje in Congo voor 770.660 euro onder de hamer. In 2014 werd een plaat van Kuifje uit 1937 voor 2,65 miljoen euro geveild, waarmee Hergé een wereldverkooprecord in stripland brak. Het is een schutblad voor de albums. Het stelt Kuifje en Bobbie voor in 34 verschillende situaties, die allemaal verband houden met een hoogtepunt uit het album, van De Blauwe Lotus tot Het Gebroken Oor.

.