Koninklijke Serres van Laken opengesteld voor publiek

21/04/2022

Naar goede traditie zijn van 15 april tot 8 mei de Koninklijke Serres van Laken weer open voor het publiek.

Vanaf 1873 ontwierp architect Alphonse Balat, de leermeester van Victor Horta, een serrecomplex dat aansloot bij het in klassieke stijl gebouwde kasteel van Laken. De serres kregen het uitzicht van een glazen stad, ingepast in een glooiend parklandschap.

Je kan de serres zowel binnen als buiten bezoeken. Overdag heb je de keuze tussen een kort (1,5 uur) of een lang (2,5 uur) bezoek. Tijdens de avondopenstelling kan je alleen het korte parcours afleggen.

Het lange parcours start met een wandeling door de tuinen van het koninklijk domein. Eerst ontdek je van een afstand de prachtige architectuur van de serres. Bewonder de ongewone architectuurelementen, zoals de tempelruïne aan de rand van een van de vijvers of de rozenboog. Na de buitenwandeling gaat u de serres binnen. Het korte parcours leidt alleen door de serres.

Het serrecomplex bestaat met name uit: het Palmenplateau met de Débarcadère, de Palmenserre, de Azaleaserre, de Geraniumgalerij, de Dianaserre en de Spiegelserre, de Congoserre met subtropische planten, de koepelvormige Wintertuin met onder andere palmbomen en boomvarens en de Oranjerie, waar de oranje-, de laurierbomen en de camelia’s overwinteren.

Let op: u moet uw bezoek aan de Koninklijke Serres vooraf online boeken. Hier vindt u alle praktische info.