Koninklijk paleis zet zijn deuren voor u open …

29/07/2020

U hebt er altijd al van gedroomd het koninklijk paleis vanuit uw luie zetel te bezoeken? Wel, dat kan vanaf 21 juli tijdens een virtuele rondgang boordevol beelden en historische uitleg.

Elk jaar is vanaf omstreeks deze tijd gedurende enkele weken het paleis open voor het publiek. Dan krijgt u de kans de tapijten in de salons te betreden, in een fascinerende sfeer die geschiedenis ademt.

In 2020 – de pandemie, weet u wel – blijft het paleis dicht … althans voor fysiek bezoek. Maar uw computermuis stuurt u op een virtuele rondgang door de openbare ruimten: vestibules, trappen, ontvangstsalons of de Troonzaal. Via Menu (rechts onderaan) komt u in de diverse vertrekken. Een beknopte beschrijving (+ links) informeert u over voorbije en actuele activiteiten in deze salons. Op de eretrap krijgt u meer uitleg over architect Balat, die de renovatiewerkzaamheden onder Leopold II grotendeels voor zijn rekening nam. Verderop verneemt u ook dat in de Empirezaal de nieuwe ambassadeurs nog altijd worden ontvangen wanneer ze hun geloofsbrieven overhandigen aan de koning of dat op vraag van koningin Paola het plafond van de Spiegelzaal bekleed werd met 1,4 miljoen schildjes van de Thaise juweelkever.

U kunt ook het kantoor van de koning betreden – gewoonlijk gesloten voor het publiek – waar hij audiëntie verleent aan de groten der aarde.