Jommeke wordt 65 jaar

07/02/2020

Generaties kinderen in Vlaanderen zijn opgegroeid met Jommeke en de andere vaste personages uit de gelijknamige stripreeks.

 Dit jaar wordt hij 65, tijd voor een gratis tentoonstelling in Wilrijk.

Op 30 oktober 1955 liet een ooievaar in een dichtgeknoopte luier een vrachtje vallen op de redactie van Kerkelijk Leven, het wekelijkse parochieblad. Er kroop een ondeugend 5-jarig ventje, Jommeke, uit tevoorschijn. Het zou gedurende drie jaar wekelijks optreden in een gagstrip van één pagina lang, bedacht en getekend door Jef Nys. Later werden de verhalen gebundeld in drie albums.

In 1958 stapten Jommeke en zijn geestelijke vader over naar de krant van de christelijke volksbeweging, Het Volk. Op 1 november verscheen De Jacht op een Voetbal, de eerste van inmiddels bijna 300 succesrijke albums in een oplage van 65 miljoen stuks. De kleuter is nu een pientere bengel van 10 jaar en 4 maanden oud die meestal met de hulp van zijn vrienden, brutale papegaai Flip en de verstrooide professor Jeremias Gobelijn gevaarlijke, fantasierijke en tijdloze avonturen beleeft.

Jef Nys werd voor zijn carrière uitbundig gehuldigd. Hij overleed op 20 oktober 2009, maar Jommeke leeft voort. Zijn geesteskind moet voor altijd wegblijven van alcohol, drugs, seks, wapens of politieke kleur. Nog altijd omarmt jong lezend Vlaanderen Jommeke, met z’n strooien dakje als kapsel. Door de uitgesproken Vlaamse context brak de strip nooit echt door in onze buurlanden. Nu blijkt hij wel in … China aan te slaan.