The Jane: mooiste restaurant ter wereld

01/10/2015

The Jane in Antwerpen is uitgeroepen tot het mooiste restaurant ter wereld tijdens de Restaurant and Bar Design Awards in Londen. The Jane won zowel de Award voor ‘Best Overall Restaurant’ als die voor ‘Best International Restaurant’. De jury van chefs, hoteliers, designers en journalisten beoordeelde niet het eten, wel het interieur en de uitstraling van de zaken.

Het restaurant van chef-koks Sergio Herman en Nick Bril sprong eruit in de selectie van 860 kanshebbers uit zeventig landen. “Fantastisch nieuws”, reageerde Herman, op zijn Instagram-profiel.

De keuken van het in 2013 geopende The Jane werd sowieso al geapprecieerd, want Sergio Herman en Nick Bril kregen een eerste Michelinster. Maar het interieur van de Nederlandse ontwerper Piet Boon, een vriend van Herman, valt dus ook meer dan in de smaak. De juryleden waren gecharmeerd door de wijze waarop de kapel van het vroegere militaire ziekenhuis in het Groen Kwartier (Berchem, nabij Antwerpen) is omgevormd tot een chique eetgelegenheid.

Waar ooit het orgel stond, eet je nu aan de bar en drink je cocktails. Op de plek van het altaar staat de keuken in een glazen kooi. De kerk­stoelen zijn vervangen door design ­tafels en stoelen. De combinatie van lage tafels met zetels en gewone tafels zorgt ervoor dat de hele gelijkvloerse verdieping op de parterre van een theater lijkt. “Een oud theater dan”, verduidelijkt Rienk Wiersma, architect in het team van Piet Boon. “Met de oude vloeren die we bewust hebben bewaard, alsook het afgebladerde plafond dat de oudheid van het gebouw versterkt. Daardoor krijg je net dat beetje kraakpandgevoel dat deze plek extra aantrekkelijk maakt.” Boven de parterre hangt een enorme metalen spin, een gigalamp ontworpen door de designers van Pslab uit Beiroet. De moderne glasramen zijn een creatie van Studio Job. Overal liggen er ook schitterende kussens. “De lampen, stoffen en dat soort aankleding werden verzorgd door onze Creative Designer Karin Meyn”, verduidelijkt Rienk.

De Restaurant & Bar Design Awards zijn aan hun zevende editie toe. Ze zijn de enige award voor design in eet- en drankgelegenheden en dat gaat erg ruim; van schepen tot luchthavens, van musea tot foodtrucks en van gerespecteerde Michelin-sterrenrestaurants tot vluchtige pop-ups.