IT Tower in Brussel één grote muurschildering

31/08/2020

Op de hoek van de Louizalaan en de Ernest De Motlaan in Brussel eist een wolkenkrabber alle aandacht op. Zeker nu alpinisten hem herschapen in Europa’s grootste muurschildering.

Tussen 1968-1971 verrees in opdracht van de Amerikaanse multinational en telecommunicatiegigant ITT (International Telephone and Telegraph) aan de prestigieuze Louizalaan in Brussel een 102 m hoog kantoorgebouw in modernistische en internationale stijl, typerend voor die periode. 

De constructie bestaat uit twee ongelijke met elkaar verbonden torens. In de eerste, 25 bouwlagen omgeven door een exoskelet van zwart aluminium, kunnen bedrijven de gerenoveerde plateaus huren en naar eigen smaak inrichten. Maar het is de tweede, de blinde betonnen toren met liftkokers, trappen en sanitaire voorzieningen die wordt aangepakt.

De eigenaar, AG Real Estate, nam drie internationaal befaamde straatartiesten in de arm om een indrukwekkend kunstwerk te creëren, Ground Up. Liefst 4.100 m² wand gaan schuil achter 1.300 vinylstickers. Daarmee is het de grootste muurschildering die ooit in Europa is gemaakt en aangebracht.

De 57-jarige New Yorker Charles Hargrove, alias Kool Koor, is een van de drie graffitikunstenaars van Ground Up. Hij zit al 40 jaar in het vak, exposeerde in Brussel voor het eerst in 1984 en is geëvolueerd van de underground- naar de professionele scene. Bij ons kan je zijn werk zelfs bewonderen in het Museum voor Schone Kunsten in Bergen. Liefhebbers van deze kunstvorm weten dus waarheen.