Hoogtij voor Belgische wijn!

09/01/2020

In 2018 kopte Focus on Belgium: ‘Wordt België naast bierland ook wijnland?’. Begin 2020 kan je die vraag voorzichtig beantwoorden. De twee voorbije jaren kende de sector een exponentiële groei.

Ook in België zijn er wijngaarden. En zeg maar gerust dat ze in goeden doen zijn!

In 2017 al prees de FOD Economie de groei in de Belgische wijnsector in 10 jaar tijd. Het totale productieareaal van 350 hectare breidde jaarlijks uit met 10% aanplant.

Vandaag beslaan de wijngaarden ruim 400 hectare! De toename laat zich vooral optekenen in de provincies Namen en Henegouwen, door de recente investeringen van welgestelden. Met name het Domein Château de Bioul, het Château de la Mazelle of de schuimwijn van het Domein Chant d’Eole, die in 2019 goud won als internationale revelatie op de Concours mondial in Brussel.

Andere investeerders sprongen ook op de kar, aangespoord door het almaar geschikter klimaat. 2019 is in dat opzicht een scharnierjaar, want het is dan dat aanzienlijke middelen zijn ingezet om ruchtbaarheid te geven aan die domeinen.

Bij Namen ligt het spraakmakende Domein de la Falize. Eric Boschman stelt dat zijn chardonnays een Puligny grand cru of een zeer mooie Meursault evenaren. In Waals-Brabant experimenteert het Château de Boursval met biodynamische wijnbouw en permacultuur. Bureau AWAA ontwierp zijn houten wijnrekken, functioneel en duurzaam tegelijk.

Gezondheid!