Hof van Cleve en Bon-Bon: de absolute toppers van Gault&Millau Belux 2019

16/11/2018

Anonieme inspecteurs bezochten en beoordeelden het afgelopen jaar ruim 1.400 restaurants in België en Luxemburg voor de 16e editie van de culinaire gids Gault&Millau Belux 2019. 1.327 zaken haalden de gids. Brussel spant de kroon met 198, op de voet gevolgd door Oost- en West-Vlaanderen met elk 189. Er komen niet minder dan 240 nieuwe adressen bij, een absoluut record.

Hof van Cleve (Kruishoutem) van Peter Goossens en Bon-Bon (Brussel) van Christophe Hardiquest behouden hun score van 19,5 op 20. Voor Peter Goossens is dat al het 16e jaar op rij. Voor het eerst krijgt ook een Waalse chef het maximum van vijf koksmutsen: L’Air du Temps (Liernu) van Sang-hoon Degeimbre stijgt naar 19. Andere stijgers aan de top zijn Sea Grill (Brussel) van Yves Mattagne met 18,5, The Jane (Antwerpen) van Nick Bril en Chambre Séparée (Gent) van Kobe Desramaults met elk 18. De nieuwkomer van het jaar is Souvenir (Gent) van de IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson, dat meteen een score van 15,5 haalt.

Maxime Maziers van Bruneau by Maxime Maziers (Brussel) mag zich de beste Brusselse jonge Chef van het Jaar noemen. Zijn collega’s Thijs Vervloet  van Colette (Westerlo) en Maxime Zimmer van Un Max de Goût (Comblain-au-Pont) zijn dat respectievelijk voor Vlaanderen en Wallonië. Groot nieuws was ook de benoeming van David Martin van La Paix (Anderlecht) tot Chef van het Jaar 2019. Met hem werd gekozen voor een persoonlijkheid die visie, expertise, creativiteit en durf toont en zich daarvoor laat inspireren door zowel de Franse, Belgische als Japanse keuken.