Hoe maak je "echte Luikse siroop"?

13/12/2019

Het is in de streek van Luik, op het plateau van Aubel in het Land van Herve, dat de Meurens al meer dan 117 jaar het familiebedrijf met het bekende merk "vrai sirop de Liège" runnen.

Zwart en gelatineachtig in zijn typisch groene en blauwe pot, kan je er eenvoudig van genieten op een sneetje brood. De siroop gaat ook perfect samen met een kaasplankje, met bijvoorbeeld de beroemde Herve-kaas (AOC), een andere bekende lekkernij uit de regio. Het wordt ook gebruikt als culinair ingrediënt in marinades, sauzen, dressings, salades en natuurlijk in desserts, vooral bij pannenkoeken.

De productie van de "echte Luikse siroop" gebeurt in drie fasen. De appels en peren die door de landbouwers van Aubel, Saint-Trond en elders worden geoogst, worden eerst met een kleine hoeveelheid dadels, abrikozen en pruimen fijngemalen en vervolgens gedurende anderhalf uur gekookt om tot een vruchtenmoes te komen. Die moes wordt dan geperst om het sap eruit te halen, dat nog gefilterd moet worden. De verkregen vloeistof gaat vervolgens door continue verdampers. Dat maakt het mogelijk om 15.000 liter sap in één uur te concentreren en zo'n 2.000 kilo geconcentreerd sap te verkrijgen. De gelificatiefase vindt dan plaats dankzij pectine, een bestanddeel van appels. De tot 65° C gekoelde siroop wordt uiteindelijk naar de vulmachine gepompt, die porties van 250 g, 300 g, 450 g en 900 g levert met een snelheid van 2.000 tot 5.000 potten per uur, een gemiddelde van 35.000 potten per dag.

En wat met het vruchtvlees van het fruit? Dat wordt gerecycleerd. Het wordt namelijk  gebruikt om vee te voeden…

Smakelijk iedereen!