Het spook van La-Roche-en-Ardenne

17/04/2019

De graaf van La Roche, op zoek naar een gemaal voor zijn dochter Bertha, organiseert een groot toernooi. De winnaar krijgt de hand van de jonkvrouw. Slechts één kandidaat daagt op, de graaf van Waleran de Montaigu, die zo sterk en robuust is dat geen van Bertha’s aanbidders het tegen hem durft op te nemen. Tot verbazing van ieder duikt daar echter plots een rare snuiter van een ruiter op het binnenplein van het kasteel op: een zielig ventje, helemaal in het zwart gekleed.

De graaf van Montaigu barst in lachen uit: die klus zal zo geklaard zijn! Maar de tegenstander, sneller en leniger, pareert al zijn aanvallen. In een ultieme uitval gaat de graaf echter onderuit en breekt zijn harnas. De onbekende ziet kans om, in één houw, de keel van de geduchte graaf door te snijden. De overwinnaar krijgt felicitaties en wordt naar zijn eega gedragen, die in het bruidsvertrek berust in haar lot.

De volgende ochtend vallen, in de diepe afgrond aan de oever van de Ourthe, twee stipjes op: het ene zwart, het andere wit. Het mysterieuze riddertje was niemand anders dan gravin Alix de Salm, die vermomd en na het sluiten van een pact met de duivel, zich had gewroken op de graaf van Montaigu en de mooie Bertha van La Roche … Deze dwaalt nu rond op de plek van de moord en op sommige avonden, bij zonsondergang, zie je gravin Bertha van La Roche door de kasteelruïnes rondwaren, exact daar waar ze aan haar einde kwam.

Elke zomer wordt de legende herdacht met een klank-en-lichtspektakel. Meer info op deze website