Het beste van Italië buiten Italië …

17/02/2022

De Gambero rosso is naast ’s werelds best bevonden garnaal de meest prestigieuze eetgids van Italië. Sinds enkele jaren toont hij belangstelling voor de beste Italiaanse restaurants buiten de grenzen van de Laars. Dit jaar bekroonde hij een adresje aan onze kust.

U vindt de laureaat, Gellius, op het Maurice Lippensplein in Knokke-Heist. Dankt het restaurant zijn naam aan de beroemde Romeinse magistraat, grammaticus en schrijver uit de 2e eeuw, Aulus Gellius? Misschien, maar zeker dankt het zijn voortaan internationale faam aan zijn chef, Davide Asta, uit Palermo op Sicilië.

Een van de troeven van Gellius is in de eerste plaats de aandacht voor eersteklas producten, wekelijks rechtstreeks aangeleverd vanuit Italië. Eerst komt de risotto met smaken van visbouillon en gerookte scamorza (kaas uit de streek van Napels), opgediend met weekdieren met basilicumgel en gekonfijte citroen erop. Let ook op die knipoog naar het Belgische surrealisme: ‘Dit is geen spaghetti met tomatensaus.’, gebakken pasta met biotomatensaus, opgediend met pesto en aan tafel opgemaakt met burrata (traditionele kaas met een geknede wrongel uit Apulië). Bij het dessert zou je gek zijn om de pralinémousse van witte chocolade, yoghurt en groene citroen op een saus van aardbeien en gekonfijte rabarber te laten staan.