Herdenkingstoerisme in Westhoek groot succes

18/02/2019

Tussen 2014 en 2018 bezochten drie miljoen toeristen de oorlogssites en namen ze deel aan de herdenkingsactiviteiten rond de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek.

De Eerste Wereldoorlog heeft de geschiedenis van ons land en van de wereld op zijn grondvesten doen daveren. In de Westhoek, in West-Vlaanderen, vonden allerlei evenementen en herdenkingen plaats naar aanleiding van 100 jaar oorlog ’14-’18. Van de drie miljoen bezoekers kwam bijna de helft uit België. Daarna waren achtereenvolgens de Britten, de Nederlanders, de Australiërs en de Amerikanen het talrijkst. Wat de Westhoek qua herdenkingstoerisme op de wereldkaart heeft gezet.

De openluchttentoonstelling Coming World Remember Me lokte de meeste bezoekers. 600.000 beeldjes uit klei, neergelegd in provinciedomein Palingbeek, symboliseerden de 600.000 soldaten die op Belgische bodem het leven lieten. Bedenker van de tentoonstelling, Koen Vanmechelen, wilde zo die duizenden slachtoffers een artistieke plaats gunnen in onze geschiedenis.

Vaak getuigen landschap en gebouwen in stilte van de ‘Groote Oorlog’. In de Westhoek herinneren maar liefst 60 monumenten en sites aan vier jaar van verwoestend oorlogsgeweld in de regio.