Ginius bekroond in San Francisco

31/03/2016

Ginius, de tweede sterkedrank van Frederik Van Duuren uit West-Vlaanderen, wordt omschreven als ‘Not just a Flemish dry gin’. De San Francisco World Spirit Competition beaamt dat, met een gouden medaille.

Bier is dus niet onze enige nationale trots en wonder! Ginius uit Oostduinkerke, een deelgemeente van Koksijde aan de Vlaamse kust, is de ‘nieuwe groene baby en het broertje van Duingin’, de eerste sterkedrank van distilleerder Frederick Van Duuren.

Een ‘groene’ gin, want Ginius is gemaakt van negen welriekende planten: pompelmoes en limoen zorgen voor een frisse citrustoets, lavendel voor een bloemige, zwarte peper voor een warme, engelwortel een droge en laurier voor een complexe toon. Het recept bevat ook lis, kardemom en uiteraard jeneverbessen.

De San Francisco World Spirit Competition, in 2000 opgericht door Anthony Dias Blue, lokt jaarlijks meer dan 1.000 distilleerders uit de hele wereld en het wordt beschouwd als de belangrijkste wedstrijd voor sterkedrank wereldwijd.

Van Duuren, al in de wolken met zijn eersteling, Duingin, waar de kust, zijn Vlaamse geboortegrond met haar duinen doorklinkt, en waarvan de daar alom aanwezige duindoornbes (hippophae de rhamnooides) het meest doorsmaakt, is opgetogen over de gouden medaille voor zijn nieuwste wonderdrankje, Ginius, aldus uitgeroepen tot ’s werelds beste gin.