Geschiedenis van de vlasindustrie

07/07/2020

Museum TEXTURE vertelt u over de vlas- en linnennijverheid in de regio Kortrijk, al eeuwenlang bekend om zijn textielindustrie.

Midden 19e eeuw was de vlasindustrie de economische hoofdactiviteit in het zuiden van West-Vlaanderen. Wanneer deze bedrijfstak midden jaren ’60 zware klappen krijgt, besluit toenmalig adviseur op de culturele dienst van Kortrijk, Bert Dewilde, vlaswerktuigen te verzamelen om te vermijden dat deze regionale knowhow verloren zou gaan. Dan richt hij Museum TEXTURE op. Latere schenkingen breiden de collectie uit. Vandaag bestaat het museum in het stadscentrum uit drie tentoonstellingszalen, ingericht in een authentiek vlasverzendhuis uit 1912. Destijds werd het gebouw door de Linen Thread Company gebruikt. Nu is het een van de belangrijkste getuigen van de vlasindustrie. Sindsdien is het gerenoveerd tot een modern museum met naast de tentoonstellingszalen een bistro, kantoren en een atelier.

Tijdens uw bezoek kunt u kennismaken met de waardevolle, zowel oude als moderne, collecties vlas en textiel. Ze vertellen over de opmerkelijk evolutie van deze industrie in de regio, waarvan de knowhow wereldwijd wordt erkend. Tal van staatshoofden hebben het museum al bezocht.

Wordt u de volgende voorname gast? Nadere info over de prijzen en de openingsdagen vindt u op de museumwebsite!