Fotografe Lara Gasparotto gaat resoluut haar eigen weg

17/03/2021

Haar vakkennis, onconventionele aanpak en ontwapenende charme samen maken dat Lara Gasparotto, amper 31 jaar, al kan terugblikken op een glanscarrière.

Het Luikse fotografiefenomeen werd geboren in 1989. Kort nadat ze haar studie aan Saint-Luc had voltooid, liep ze in de kijker van de Antwerpse galeriehouder Dries Roelens, die een neus heeft voor opkomend talent. Meteen ging het hard. Hij werkte met Lara samen aan een expositie in Berlijn en zelfs in China, waar zij dankzij zijn connecties mocht tentoonstellen. De toen 20-jarige artieste was vanaf dan internationaal doorgebroken.

 

Waarom steekt Lara Gasparotto met kop en schouders erbovenuit? In de eerste plaats door haar sterk heterogene portfolio van adembenemende landschappen, interieurs, abstracte beelden, jonge ongeremde personages, naakten en andere sensuele ensceneringen, ook gewone voorwerpen uit het dagelijks leven, zowel in kleur als in zwart-wit. Maar meer nog dan wát ze fotografeert is hóe ze dat doet. Met een ogenschijnlijk onuitputtelijke spontaniteit, een gemak, weg van de klassieke esthetiek die je in kringen van beroepsfotografen zou verwachten. Het resultaat zijn stuk voor stuk afdrukken die enigszins gewild slordig en korrelig aandoen maar de kijker meteen inpakken.

 

Laat u zelf overdonderen in bijvoorbeeld Ask the Dust, haar recentste fotoboek, verschenen bij de prestigieuze uitgeverij Ludion. Elke foto ademt een voelbare spanning en laat u zweven tussen droom en realiteit. Moeilijk om weer van los te komen.