Fles het begin van een mooie vriendschap?

06/04/2021

Belgisch meisje gooit in Frankrijk fles in de Noordzee. 7 maanden later spoelt die aan op een Deens strand, 700 km verderop.

Het gezin Chasseur trok vorige zomer voor enkele dagen naar de Noord-Franse badplaats Bray-Dunes, vlak over de grens met België. En wat doe je zoal om corona te vergeten? Een tekening van een eenhoorn maken, er je naam en een boodschap op schrijven en ze samen met een potlood en een 5 eurobiljet in een fles stoppen en in zee gooien. Met een minivlieger die uit de flessenhals steekt, zodat de stroming en de wind vrij spel krijgen om je kunstwerkje naar God weet waar mee te nemen. Donderdag 20 augustus 2020. De weerman voorspelt storm. Ideaal. De fles gaat te water en even later is ze al uit het zicht verdwenen.

 

Op woensdag 24 maart 2021 valt er een brief in de bus voor de driejarige Elie en haar oudere zus Alix Chasseur uit het Henegouwse Forchies-la-Marche. Van ene Peter Michelsen, die geregeld gaat jutten op het strand van het Deense waddeneiland Fanø voor de kust van Jutland waar hij woont. Nadat hij de Franse tekst had laten vertalen, twijfelde hij geen seconde. Meteen kroop hij in de pen om het driejarige afzendertje uit België te vertellen dat 7 maanden en 700 km later haar fles eindelijk terecht was. Een mooi verhaal, de Deense pers pikt het op.

 

De Michelsen hebben de Chasseurs uitgenodigd voor een bezoekje. Misschien zeilen Elie en co. straks, als corona gaat liggen, wel met hun recent verworven zwaardboot een fijne vriendschap tegemoet, in Fanø.