Fietsen langs de Maas

01/07/2020

De vrijheid lonkt … stap op uw fiets en ga Wallonië verkennen langs jaagpaden en oude spoorbanen langs de Maas tussen Givet (Frankrijk) en Maastricht (Nederland).

Wilde natuur wisselt af met industrieel erfgoed. Even voorbij de Franse grens wenkt het kasteel van Waulsort in Hastière. Er is nog altijd een veerman die u overzet. Rij daarna langs de hoge kalkkliffen naar het kasteel van Freÿr en verder naar de Bayard-rots. U bent nu in Dinant.
Tijd voor een pauze. Neem de stoeltjeslift naar de citadel en geniet van het uitzicht op de vallei. Zet uw weg voort op de rechteroever naar de abdij van Leffe. Op de andere oever krijgt u achtereenvolgens de tuinen van Annevoie, de voorname landhuizen in Godinne en Wépion met zijn beroemde aardbeien te zien. 

In de verte doemt de citadel van Vauban in Namen op. U merkt almaar meer industrie: een scheepswerf, steengroeven … U rijdt de provincie Luik binnen, maar in Hoei, met zijn Maaslandse architectuur, hoeft u gelukkig de muur niet te beklimmen die amateurwielrenners zo goed kennen.

Dan wacht u het Luikse ijzer- en staalbekken. U fietst langs kristalfabriek Val Saint-Lambert en komt Luik binnen door het Parc de la Boverie en haar levendige wijken. Via Wezet, de laatste stad voor de grens en Maastricht, eindigt uw odyssee.

Dit bijna 150 km lange traject maakt deel uit van het netwerk EuroVelo 19